"Rakkaudesta elokuvaan"
 
SOITA JA TILAA
  050 408 3614
TuoteryhmätHaen näitäEsittelyBlogiKirjatOma Tili
Tarjous DVD:t 5€/kpl, 8 kpl 20€ * Koskee vain tarjous DVD elokuvia

Hyvät ihmiset!

Pertti Avola: Ruutia valkokankaalla – elokuvien villi länsi

Lännenelokuvia on tehty aina elokuvan alkuajoista lähtien. Niiden suurin suosio ajoittui 1950 -1960 -luvuille. Noiden huippuvuosien jälkeen länkkäreiden kuolemaa on ennustettu säännöllisesti, mutta lajityyppi sen kuin porskuttaa. Television puolella on viime vuosina nähty mm. sellaiset HBO:n tuottamat, kovasti hehkutetut sarjat kuin Deadwood (2004) ja Westworld (2016). Valkokankailla viimeisimpiä esimerkkejä länkkäreiden jatkuvasta elinvoimasta ovat tarjonnet Quentin Tarantinon elokuvat Django Unchained (2012) ja Hateful Eight (2015) sekä Alejandro Gonzalez Inarritun ohjaama The Revenant (2015), joka poiki Oscarin parhaasta miespääosasta sen pääosassa nähdylle Leonardo DiCapriolle.

Elokuvien villi länsi on lähes poikkeuksetta ollut myyttinen paikka, jossa aavalla preerialla ratsastavat tosimiehet ovat ottaneet mittaa toisistaan, intiaaneista ja järjestäytyneestä yhteiskunnasta. Mutta mikä on lännenelokuvien ja villinlännen todellisuuden välinen suhde? Miten esimerkiksi politiikka ja muut ajan virtaukset näkyvät länkkkäreissä? Minkälainen mahtoi olla naisen asema villissä lännessä? Näitä ja muita mielenkiintoisia kysymyksiä Avola tarkastelee kirjassaan parinsadan esimerkkielokuvan avulla.

”Ruutia valkokankailla” -kirjan kirjoittaja Pertti Avola on pitkän linjan elokuvatoimittaja, jonka nimi on tuttu ainakin kaikille Helsingin Sanomien elokuvasivuja lukeneille. Avolan teräviä kritiikkejä on saatu lukea lehdestä jo useamman vuosikymmenen ajan.


Ilmari Vesterinen: Viidakosta villiin länteen: Helsingin pojat leffassa

1950-luvun Helsinki oli täynnä elokuvateattereita. Ainakin jokaisessa keskustan korttelissa tuntui olevan oma korttelikinonsa. Noihin aikoihin alkoi ihmisillä, erityisesti nuorilla, olla entistä enemmän vapaa-aikaa. Yksi suosituimmista vapaa-ajan viettotavoista, tuona televisiottomana aikana, olikin elokuvissakäynti.

Ilmari Vesterisen kirja ”Viidakosta Villiin länteen”, antaa mielenkiintoisen kuvan tuona ajan nuorisosta ja tietenkin niistä elokuvista, joita he kävivät katsomassa. Tämän upeasti kuvitetun kirjan teksti on koottu haastatteluista, arkistoista ja sanomalehdistä. Teoksen kuvastosta ainutlaatuisen osan muodostavat japanilaisen Chujo Watanaben Helsingistä olympiakisojen aikaan ottamat, ennen julkaisemattomat kuvat.

Viidakosta Villiin länteen kirjan kirjoittaja professori emeritus Ilmari Vesterinen on Suomen tunnetuimpia Itä-Aasian kulttuurien tutkijoita. Hän julkaissut tietokirjoja mm. jazzmusiikin historiasta, kyläkulttuureista, uskonnoista sekä antropologian ja sosiolingvistiikan erityiskysymyksistä.


Pertti Avolan kirjan Ruutia valkokankaalla (saat nyt VitosenDivarista) postikuluineen hintaan 35 euroa.

Ilmari Vesterisen kirjan Viidakosta Villiin länteen (saat nyt VitosenDivarista) postikuluineen hintaan 20 euroa.

Jos haluat ostaa molemmat kirjat, saat ne kotiin kannettuna yhteishintaan 45 euroa.

Tilausmahdollisuus tulee verkkokauppaan pian.